Acțiunile JEAN MONNET pentru școli
Acțiunile Jean Monnet pentru școli permit cadrelor didactice și instituțiilor de formare a cadrelor didactice să solicite finanțare pentru a preda cursuri despre Uniunea Europeană în țările participante la programul Erasmus+.
Următorul apel Jean Monnet va fi publicat ca parte a Ghidului programului Erasmus+ 2024 - o versiune actualizată va apărea în noiembrie - decembrie 2023 iar termenul limită de depunere a candidaturilor este 14 februarie 2024, ora 18.00 (ora României).
Ghidul programului va conține toate detaliile, inclusiv linkuri către formularul de candidatură.
Inițiativele Jean Monnet „Cunoașterea UE” vor promova introducerea unei perspective a Uniunii Europene în cultura educațională a școlilor și a instituțiilor de educație și formare profesională (ISCED 1-4) și vor contribui la consolidarea identității europene și a cetățeniei active în rândul elevilor și al cadrelor didactice,
* în scopul capacitării cadrelor didactice pentru a preda teme legate de UE prin utilizarea unor metode de implicare și pentru a le prezenta cursanților lor date și informații privind Uniunea Europeană;
* în scopul îmbunătățirii rezultatelor învățării în ceea ce privește aspecte legate de UE;
* în scopul consolidării cunoștințelor cu privire la UE în cadrul școlilor (ISCED 1-4);
* în scopul suscitării interesului pentru Uniunea Europeană și al constituirii unei baze pentru creșterea gradului de participare al elevilor și studenților la procesul democratic și pentru a-i ajuta să devină cetățeni activi.
Valoarea maximă a grantului este de 30.000 euro.
Rețelele Jean Monnet din alte domenii de educație și formare își propun să acorde sprijin școlilor și instituțiilor de educație și formare profesională, (ISCED 1-4) și/sau instituțiilor de învățământ superior implicate în activitățile de formare/educație a cadrelor didactice, în scopul îmbunătățirii cunoștințelor cu privire la modul de predare a temelor legate de Uniunea Europeană. Acestea vor conferi, de asemenea, o dimensiune internațională exercițiului de învățare.
Schimbul de cunoștințe între profesori (colaborare cu privire la subiecte specifice și la metodologii, experiențe de predare în comun, activități comune) reprezintă fundamentul activităților din cadrul rețelelor. De exemplu:
* schimbul de informații cu privire la conținut și promovarea rezultatelor metodologiilor aplicate;
* consolidarea cooperării dintre diferite școli/instituții de educație și formare profesională (ISCED 1 – 4), diferiți furnizori de formare/educație pentru cadrele didactice, oferindu-le experiență internațională și un statut european;
* schimbul de cunoștințe și mobilitatea pentru predarea în comun;
* încurajarea cooperării și crearea unei platforme solide și durabile de cunoștințe între școli și instituții de educație și formare profesională (ISCED 1-4) și/sau instituții de învățământ superior implicate în activitățile de formare/educație pentru cadrele didactice.
Puteți consulta și ghidul atașat European Commission, Directorate-General for Education, Youth, Sport and Culture, Learning EU at school – A Jean Monnet action supporting better EU education in primary, secondary and vocational schools, Publications Office of the European Union, 2021, https://data.europa.eu/doi/10.2766/64383
learning eu at school-NC0121208ENN.pdf
—
PDF document,
9185 kB (9405645 bytes)