Ghidul Programului Erasmus+ 2024
by
Inspector scolar
—
Ultima modificare
2023-11-28 16:27
În urmă cu doar câteva ore, Comisia Europeană a lansat apelul pentru propuneri de proiecte Erasmus+, aferent anului 2024. Cu un buget de 4,3 miliarde de euro, Erasmus+ va continua să susțină experiențele transnaționale ale elevilor, studenților din învățământul superior și ale celor din învățământul profesional și tehnic. Programul oferă, de asemenea, oportunități pentru adulți, cadre didactice și personal, precum și pentru tineri implicați în programele de învățare nonformală.
Pentru a atenua efectul inflației asupra participanților care învață în străinătate și pentru a permite o participare extinsă, programul va crește nivelurile granturilor de mobilitate. Continuând abordarea apelului anului curent, 2023, sumele granturilor pentru sprijin individual pentru cei care învață în străinătate vor fi ajustate cu 5,9% pentru majoritatea acțiunilor de mobilitate.
În 2024, programul va oferi stimulente mai puternice pentru călătoriile mai prietenoase cu mediul. Începând cu 2024, acestea vor constitui opțiunea implicită, iar participanții din zonele îndepărtate, insule sau locuri cu rețele feroviare insuficiente vor primi compensații adecvate pentru utilizarea acestor mijloace durabile de călătorie. Pentru prima dată, se vor oferi și contribuții pentru călătoriile în învățământul superior intraeuropean. Acest lucru va asigura reguli de finanțare mai uniforme pentru toate sectoarele.
Activitățile de cooperare în cadrul Erasmus+ vor continua să aducă oameni și organizații împreună pentru a lucra pe cele patru priorități cheie generale ale programului: incluziunea, cetățenia activă și participarea democratică, tranziția ecologică și cea digitală.
Acestea pot varia de la susținerea proiectelor la scară mică, la nivel local, până la inițiative transnaționale precum universitățile europene, dedicate alianțelor transnaționale de universități, Centrele de Excelență Vocațională și Academiile Erasmus+ pentru profesori. Aceste inițiative joacă un rol principal în tranziția ecologică și digitaleă în care s-au înscris deja sistemele de educație și formare europene.
Erasmus+ va continua să fie alături de Ucraina, prin proiecte care pot încuraja mobilitatea învățării, împuternici persoanele care fug din țară cu noi abilități, ajuta la combaterea dezinformării sau promova integrarea refugiaților într-un nou sistem educațional.
(https://www.erasmusplus.ro/stire/vrs/IDstire/1147)