Proiectul STOP-AT
Vă aducem la cunoștință proiectul STOP-AT (https://stopat.ecler.org/ateliere_pentru_tineri-informare_si_constientizare/ ) al Asociatiei Valoare Plus.
În perioada 10-11 octombrie se va susține la Bacau un atelier pentru tineri, cu tema Leadership în prevenirea abuzului și a exploatării, cu sprijinul ANPDCA. Atelierul este destinat tinerilor cu vârstă între 16 și 24 ani, având ca scop informarea și conștientizarea riscurilor traficului de persoane și a violenței de gen, precum și prevenirea timpurie a acestora.
Tinerii participanți vor putea deveni Ambasadori în lupta împotriva traficului de persoane, acționând în comunitatea lor. Aceștia vor putea organiza, cu ajutorul ECLER, sesiuni de informare în școlile sau grupurile de tineri din care fac parte, și evenimente pentru prevenirea traficului de persoane precum ZIUA LIBERTĂȚII.
Numărul de locuri este limitat la 25 de persoane, fiecare liceu poate desemna 2-4 elevi care să participe și, ulterior dacă doresc, pot să susțină activități de informare în liceu cu sprijinul nostru, să includă liceul dumneavoastră în evenimentele care se organizează la nivel național, să organizeze evenimente interne precum vizionare de filme documentare cu tema traficului de persoane.
Ținând cont de amploarea și de riscurile asociate traficului de persoane, avem rugămintea să selectați 2-4 elevi din liceul dumneavoastră care sunt activi și ar putea crea o echipa care să reprezinte institutia dumneavoastra în organizarea și realizarea activităților de prevenire a traficului de persoane și violenței sexuale. Elevii selectati sunt rugati sa se înscrie pe acest link https://forms.gle/WAmQWHpc4WfrBT8q9.
Aceste activitati vor avea loc in plan national, cu sprijin institutional si o larga mediatizare a actorilor implicati. Agenda cursului este atașată.
Menționăm că, de peste 20 de ani, România se află în topul european al traficului de persoane, cu cele mai multe victime cetățeni români (intre 25-50% din totalul victimelor indentificate in UE) și grupari de criminalitate organizată bine conturate (reprezentand o pondere de 40-50 din totalul cetatenilor UE condamnati pentru trafic de persoane). Datele statistice publicate de Guvernul României pentru anul 2020 sunt îngrijorătoare și arată o creștere a numărului de copii traficați pentru exploatare sexuală, precum și reducerea vârstei medii a acestora (14 ani). Tot mai mulți copii sunt recrutați în mediul online, unii sunt răpiți, iar vârstele sunt foarte mici - începând chiar de la 1 an, cu o pondere semnificativă a celor cu vârste peste 12 ani (datele raportate se găsesc pe link).
Traficul de persoane este a doua industrie ilegală din lume când vine vorba de profituri, după traficul de droguri. În această perioadă, în care lumea își îndreaptă atenția mai mult spre consumul de droguri în școli putem aminti faptul că cele două forme de criminalitate sunt strâns legate în majoritatea cazurilor.
Pentru mai multe detalii vă rugăm să accesați site-ul proiectului, https://stopat.ecler.org/ateliere_pentru_tineri-informare_si_constientizare/ sau să îi contactați la: stop-at@ecler.org
Pentru detalii suplimentare - Alice Martis, tel. 0722 654 019